Home > Over ons

Wie zijn wij?

Wij zijn Royal A-ware, een Nederlands traditioneel familiebedrijf met een passie voor lekker eten. Met meer dan 3.000 collega’s spannen we ons elke dag in om de heerlijkste kazen, zuivel, tapas en andere verse foodproducten te maken voor Nederland én de rest van de wereld.

Wij zijn ambitieus en ondernemen snel en efficiënt. Als actieve ketenpartner in agrifood werken we samen met melkveehouders, klanten en leveranciers, verrassende innovaties en smakelijke producten uit. We werken hierbij van consument tot koe en gebruiken de ervaring die we in ons meer dan 130-jarig bestaan hebben opgebouwd. Met ons jarenlange vakmanschap, slim gebruik van technologie en kennis van consumententrends, gaan we altijd op zoek naar de beste en meest duurzame oplossing.

'We voelen ons persoonlijk betrokken bij elkaar, bij onze relaties en bij onze omgeving. Plezierig en veilig samenwerken op basis van vertrouwen, draagt bij aan ons succes en aan de kwaliteit van onze producten.'

Jan Anker, CEO Royal A-ware

Historiek

Het familiebedrijf Royal A-ware is ontstaan uit de fusie van de familiebedrijven Bouter Kaas en Anker Kaas. Onze historiek gaat zo’n 130 jaar terug, toen Peter Bouter zijn eigen zaak opstartte: P. Bouter Graan- en Kaashandel. Klik op de tijdlijn hieronder en ontdek onze grootste mijlpalen.

1890
Het begin
Het begin

De heer Peter Bouter startte in 1890 in het Zuid-Hollandse Streefkerk met de handel in diervoeders en kaas. Snel daarna werd in Groot Ammers het eerste kaaspakhuis gebouwd. In de jaren dertig treden zonen Huig, Wim, Bart en Jan toe.

1956
Arie Anker op de markt
De kaashandel ontwikkelt zich in rap tempo

In 1956 gaat Peet, één van de zoons van Bart, werken in het familiebedrijf. De kaashandel ontwikkelt zich in rap tempo en Peet speelt in op klantwensen als voorverpakte stukken kaas (vacuüm verpakte, gesneden stukken kaas).

1962
Kaaspakhuizen in Bodegraven
Kaaspakhuizen in Bodegraven

Ondertussen betrekt Arie Anker in 1962 het eerste kaaspakhuis in Bodegraven, waarna hij in 1963 start met kaasverkoop op de markt. De zaken gaan goed en een tweede en derde pakhuis worden gebouwd om alle kaas op te slaan. Ook voor andere bedrijven wordt kaas gerijpt; een gouden zet.

1983
Arie Anker op de markt
Samenwerking met Albert Heijn

In 1983 start Bouter Kaas met het leveren van kaas aan Albert Heijn en in de decennia daarna wordt Bouter dé kaaspartner van Albert Heijn.

2001
Arie Anker op de markt
Familiebedrijf

In de jaren negentig treden twee dochters en zoon Jan toe tot Anker Kaas. In 2001 treedt Jan Anker aan als CEO, en onder leiding van hem groeit Anker Kaas gestaag door naar een bedrijf dat kaas verhandelt, en in eigen beheer rijpt en transporteert.

2010
Fusie Anker Kaas en Bouter Kaas
Fusie Anker Kaas en Bouter Kaas

In 2010 besluiten Peet Bouter en Jan Anker tot een fusie van de twee historische familiebedrijven Anker Kaas en Bouter Kaas: A-ware Food Group is een feit. In de jaren daarna wordt geïnvesteerd in uitbreiding van het productportfolio.

2010: A-ware Food Group is een feit

2012
Overname van AB Texel Food Group
Overname van AB Texel Food Group

In 2012 wordt AB Texel Group door A-ware Food Group overgenomen, gespecialiseerd in het transport van aardappels en andere losgestorte agrarische producten, gekoelde foodproducten, veevoer, meel en (vloeibare) zuivel.

2014
Overname van AB Texel Food Group
Opening verpakkingslocatie Almere

In 2014 opent de moderne verpakkingslocatie in Almere. Op deze locatie wordt kaas versneden en verpakt.

2015
Opening hypermoderne kaasmakerij in Heerenveen door koning
Hypermoderne kaasmakerij in Heerenveen

In 2015 opent de hypermoderne kaasmakerij in Heerenveen. De opening werd verzorgd door Z.M. Koning Willem-Alexander. Vanaf dat moment hebben wij de volledige keten in eigen beheer; van de productie van melk tot de afzet van kaas en zuivel via groothandel en retail. 2015 was ook in een ander opzicht een belangrijk jaar in onze geschiedenis: ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan ontving A-ware Food Group het predicaat Koninklijk. De naam werd aangepast naar Koninklijke A-ware Food Group.

Wij ontplooien sinds 2015 ook activiteiten naast kaas maken, zoals onder andere de productie van dagverse zuivel, room en tapashapjes. Daarnaast sluiten wij diverse internationale samenwerkingen en bouwen wij samen met strategische partners onder andere fabrieken in Italië en Zwitserland.

2020
Mozzarella- en roomfabriek geopend
Mozzarella- en roomfabriek geopend

In 2020 opent naast de kaasmakerij in Heerenveen onze mozzarella- en roomfabriek. Alles om onze missie, de kortste route van consument tot koe, te realiseren.

2021
Overname melkpoederfabriek Aalter (België)
Overname melkpoederfabriek Aalter (België)

In november 2021 neemt Royal A-ware de melkpoederactiviteiten in het Belgische Aalter over. Zo kunnen we ook melkpoeder aan ons portfolio toevoegen. Het doel is om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de vraag van de klant. Het productassortiment wordt daarom stapsgewijs uitgebreid. Om verdere groei te realiseren zijn we op zoek naar ondernemende melkveehouders in Vlaanderen die voor lange termijn met ons willen samenwerken.

Facts & figures

  • 23 vestigingen in Nederland en België, waaronder 10 productielocaties voor kaas, mozzarella, zuivel, room, tapas en melkpoeder
  • Kaasmakerijen in Italië en Zwitserland (en vanaf 2023 in Estland & Ierland)
  • Verkoopkantoren in Amerika en Spanje
  • Per jaar verkopen wij meer dan 270 miljoen kilo kaas
  • Meer dan 3.000 medewerkers
  • In 2020 een omzet van €1,8 miljard