1890
Het begin
De heer Peter Bouter startte in 1890 in het Zuid-Hollandse Streefkerk met de handel in diervoeders en kaas. Snel daarna werd in Groot Ammers het eerste kaaspakhuis gebouwd. In de jaren dertig treden zonen Huig, Wim, Bart en Jan toe.
1956
De kaashandel ontwikkelt zich in rap tempo
In 1956 gaat Peet, één van de zoons van Bart, werken in het familiebedrijf. De kaashandel ontwikkelt zich in rap tempo en Peet speelt in op klantwensen als voorverpakte stukken kaas (vacuüm verpakte, gesneden stukken kaas).
1962
Kaaspakhuizen in Bodegraven
Ondertussen betrekt Arie Anker in 1962 het eerste kaaspakhuis in Bodegraven, waarna hij in 1963 start met kaasverkoop op de markt. De zaken gaan goed en een tweede en derde pakhuis worden gebouwd om alle kaas op te slaan. Ook voor andere bedrijven wordt kaas gerijpt; een gouden zet.
1983
Samenwerking met Albert Heijn
In 1983 start Bouter Kaas met het leveren van kaas aan Albert Heijn en in de decennia daarna wordt Bouter dé kaaspartner van Albert Heijn.
2001
Familiebedrijf
In de jaren negentig treden twee dochters en zoon Jan toe tot Anker Kaas. In 2001 treedt Jan Anker aan als CEO, en onder leiding van hem groeit Anker Kaas gestaag door naar een bedrijf dat kaas verhandelt, en in eigen beheer rijpt en transporteert.
2010
Fusie Anker Kaas en Bouter Kaas
In 2010 besluiten Peet Bouter en Jan Anker tot een fusie van de twee historische familiebedrijven Anker Kaas en Bouter Kaas: A-ware Food Group is een feit. In de jaren daarna wordt geïnvesteerd in uitbreiding van het productportfolio.
2010: A-ware Food Group is een feit
2012
Overname van AB Texel Food Group
In 2012 wordt AB Texel Group door A-ware Food Group overgenomen, gespecialiseerd in het transport van aardappels en andere losgestorte agrarische producten, gekoelde foodproducten, veevoer, meel en (vloeibare) zuivel.
2014
Opening verpakkingslocatie Almere
In 2014 opent de moderne verpakkingslocatie in Almere. Op deze locatie wordt kaas versneden en verpakt.
2015
Hypermoderne kaasmakerij in Heerenveen
In 2015 opent de hypermoderne kaasmakerij in Heerenveen. De opening werd verzorgd door Z.M. Koning Willem-Alexander. Vanaf dat moment hebben wij de volledige keten in eigen beheer; van de productie van melk tot de afzet van kaas en zuivel via groothandel en retail. 2015 was ook in een ander opzicht een belangrijk jaar in onze geschiedenis: ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan ontving A-ware Food Group het predicaat Koninklijk. De naam werd aangepast naar Koninklijke A-ware Food Group.
Wij ontplooien sinds 2015 ook activiteiten naast kaas maken, zoals onder andere de productie van dagverse zuivel, room en tapashapjes. Daarnaast sluiten wij diverse internationale samenwerkingen en bouwen wij samen met strategische partners onder andere fabrieken in Italië en Zwitserland.
2020
Mozzarella- en roomfabriek geopend
In 2020 opent naast de kaasmakerij in Heerenveen onze mozzarella- en roomfabriek. Alles om onze missie, de kortste route van consument tot koe, te realiseren.
2021
Overname melkpoederfabriek Aalter (België)
In november 2021 neemt Royal A-ware de melkpoederactiviteiten in het Belgische Aalter over. Zo kunnen we ook melkpoeder aan ons portfolio toevoegen. Het doel is om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de vraag van de klant. Het productassortiment wordt daarom stapsgewijs uitgebreid. Om verdere groei te realiseren zijn we op zoek naar ondernemende melkveehouders in Vlaanderen die voor lange termijn met ons willen samenwerken.